Връзката между банкера и Бареков е осъществявана чрез посредник, който е носил парите

„Преди два дни разгледахме няколко автентични документа и решихме, че трябва да внесем сигнал в прокуратурата. Не сме дали гласност на съдържанието, защото става въпрос за следствена тайна. Но прокуратурата трябва да си свърши работата в кратки срокове”, каза в „Здравей, България” Яне Янев, лидер на РЗС, който подаде сигнал до прокуратурата. Според сигнала Цветан Василев е финансирал политическа партия със средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

На въпрос откъде е получил документите Янев отговори, че предполага, че е от човек, който е бил много близко до Цветан Василев и Николай Бареков

 

„Финансовите трансфери между двамата са се осъществявали от посредник”, обясни лидерът на РЗС и добави, че партия „България без цензура” е 100% финансирана с мръсни пари, които са с недоказан произход и в особено големи размери.

 

„Ежемесечно посредникът е отивал при банкера и му е посочвал исканите суми от Бареков. Има солидни доказателства за това. Сумите са големи. Посредникът е физическо лице”, заяви още Янев. 

 

Той обясни и как е осъществявана медийната политика на партията. По това перо документите, с които разполага Янев, показват, че средствата са над 2 милиона лева. „Тези пари са внасяни в рекламна агенция, която е превеждала законово пари към медиите”, каза лидерът на РЗС. 

 

„В други документи пише 550 000 за къща”, даде пример Янев. 

 

По думите му има и други трансфери, които са за чисто партийна работа. „Сумите са във възходяща тенденция. Колкото повече са наближавали изборите, толкова повече се е качвала сумата. Най-малката сума е 300 000 на месец”, каза Янев. 

 

Според него най-потърпевши са българските граждани и вложителите в КТБ.

 

„Изключително опасно е в европейска държава да има партии, които да се финансират незаконно. Партията на Бареков е създадена и финансирана от КТБ. Смятам, че трябва да се сложи край на този фарс. Вкарват се корумпирани типове в политиката и след това им се дърпат юздите”, заяви още Янев.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.