Израелските военни са решени да унищожат подземната мрежа от проходи

ООН обвиниха Израел, че умишлено е бомбардирал сграда с цивилни в Ивицата Газа. Говорител на организацията каза, че израелската армия е била предупредена, че в училище на ООН в Газа се крият бежанци. 
 
Снаряди удариха сградата, като убиха най-малко 15 души. Офанзивата на Израел продължи и днес, 30-и юли. Едно от условията за примирие с Хамас е подземните тунели, използвани от бойците на групировката, да бъдат унищожени.
 
На границата между Израел и Газа се води битка. Според израелските военни палестинските бойци използват огромна мрежа от подземни тунели, за да се снабдяват с оръжие и муниции. Военните са решени да унищожат подземията. Тунелите са много тесни и човек трудно може дори да се обърне в тях. Тунелите се използват и за атакуване и отвличане на израелски граждани.
 
Израелската армия открива един от тунелите, още преди да е завършен. Военните смятат, че строежът му е отнел на Хамас почти 2 години.
 
Намирането и унищожаването на тунелите също отнема много време. Висш израелски представител казва, че до момента са разрушени поне 15 такива подземни галерии, но много други все още се използват. Само за един ден, израелските военни са убили петима бойци от Хамас, които излизали от такъв тунел. 
 
Израелското разузнаване използва радари, за да разкрива тези тунели, но въпреки това има съмнения, че подземната мрежа от проходи някога ще бъде напълно разрушена.