Правителството на Медведев одобри списъка със засегнатите продукти

Руското правителство одобри списъка с продукти, чийто внос в Русия ще бъде засегнат от въведените от Москва контрасанкции срещу държави, санкционирали я заради украинската криза. Мерките ще действат за срок от една година и идват след указ на президента Владимир Путин, който вчера натовари правителството с прилагането на режима.

Още по темата

 

Русия въвежда пълна забрана за вноса на говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци от страните-членки на Евросъюза, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, обяви премиерът Димитрий Медведев след днешното заседание на своя кабинет.

 

Въведените от Руската Федерация ответни санкции няма да засегнат детските храни и стоките, които хората купуват при свои посещения в чужбина, подчерта руският министър-председател. В забранителния списък не се споменават и вината, каквито България изнася за Русия.

 

Медведев обяви, че санкциите влизат в сила още от днес и ще действат за срок от една година. Документът ще бъде коригиран, ако нова страна наложи мерки срещу Москва или пък някоя се откаже от тях. Решението ще обхване най-малко 10% от руския внос на земеделска продукция на стойност поне 4 млрд. долара.

 

Москва забранява и самолети на украински компании да извършват транзитни полети в нейното въздушно пространство.