Най-тревожна е ситуацията в десетките наводнени училища в страната

Ремонтите на училищата в цялата страна масово закъсняват. Причината е забавяне на обществени поръчки. Образователното министерство има съмнения за сериозни нарушения на процедурите, затова били назначени и проверки. Най-тревожна е ситуацията в десетките наводнени училища в страната.

 

Само след месец учениците отново ще се върнат в класните стаи. На много места обаче ремонтите още не са започнали, защото чакат пари. Така след потопа в „Аспарухово” следите от ужаса на водната стихия все още си стоят в класните стаи.

 

„Ние не сме готови да започнем на този етап учебната година, защото все още чакаме да получим средства за ремонт”, каза директорът на Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец” Пепа Василева.

 

Парите, които най-вероятно ще получат са 27 000 лева. Те обаче се оказват крайно недостатъчни за морското училище. „Нашите оценки реално показват, че парите, които ни трябват, са 70 хиляди лева”, категорична е Василева.

 

От основното училище в Мизия не е останало почти нищо. Останал е само споменът за това, че до преди няколко месеца в него са учили ученици. След наводнението целият първи етаж на сградата е под вода.

 

Зад подгизналите стени на училището изплуват и други проблеми. Сега тук очакват отлив на ученици, които ще искат да избягат от спомена за наводнението. И въпреки проблемите в пострадалите това лято райони, министърът на образованието успокоява, че на 15 септември проблеми няма да има.

 

И тази година ремонтите на училищата ще излязат около 10 милиона лева.