Месец след потопа в града помощта за пострадалите тръгва към тях

Месец след потопа в Мизия, помощта за пострадалите тръгва към тях. Министерското постановление, с което бяха отпуснати 1 милион лева на потопения град, вече е факт, съобщи пред Нова кметът Виолин Крушовенски. Очаква се парите да пристигнат до дни. А в същото време напрежението в Мизия продължава да ескалира.

 

В „Квартала на падналите къщи” отчаянието е всекидневие. Хората всеки ден се събуждат с ужасяваща гледка – руини вместо къщи, съхнещата кал и изхвърленото на улицата имущество.

 

Цветана, която е инвалид, седи на единствения останал здрав диван през деня и спи на него през нощта, защото не може да влезе във все по-опасната за обитаване сграда. Не може да остане и при другите евакуирани в детската градина: „Условията не ми позволяват, защото съм инвалид първа група”.

 

Иван, също като Цветана, от две къщи е останал под открито небе. Твърди, че за зимата ще си купува палатка, тъй като за друго пари няма. Стоян също се чувства безсилен и гневен, но се отказал от първоначалната си идея да съди държавата, тъй като според него тя ще вземе парите пак от хората. Но няма да отиде да гласува. Според него управниците са далеч от проблемите на хората и дори не бива да харчат парите на хората за плакати например.

 

„Вместо да се пръскат грешни милиони за избори и предизборни кампании, могат да се дадат на бедстващите райони като нас и като останалите в цяла България”, каза той.

 

Репортер: Румяна Попова