Той плава под швейцарски флаг и е финансиран от анонимен германски бизнесмен

Най-големият в света плавателен съд „Туранор Планет Солар” (MS Turanor PlanetSolar), захранван със слънчева енергия, акостира днес във Венеция, информира БТА.


Той ще остане на рейд край остров Чертоза шест месеца до откриването на Световното изложение „Експо 2015” в Милано.


Изборът не е случаен. Островът и неговата акватория ще бъдат център на планирания градски парк на Венеция, чиято главна цел е да предложи отдих, развлечени и спорт при гарантирано опазване на природната среда чрез използване на екологично чисти и възобновяващи се енергийни източници.


„Туранор Планет Солар” е катамаран (двукорпусен плавателен съд) от клас „яхта”. Проектиран е от новозеландската фирма LOMOcean Design и е построен в германската корабостроителница Knierim Yachtbau в Кил. Пуснат е на вода през 2010 г. Разходите за построяването са между 12,5 и 15 млн. евро според различни източници.


„Туранор” (сила, енергия от слънцето) е име, взаимствано произведението на писателя Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените”.


Катамаранът е с дължина 35 метра, ширина 23 м и височина 6,3 м плюс 1,5 м височина на рулевата рубка. Всеки от двата кила разполага с двигател с мощност 60 киловата. Те се задвижват от блок от 8,5 тона литиевойонни акумулаторни батерии.


Акумулаторите се самозахранват от фотоволтаична система, съставена от над 29 000 фотоелектрически преобразователи (наричани популярно слънчеви панели), които заемат площ от 512 квадратни метра. Имат изходящ капацитет от 22,6%, който осигурява плаване за период от 72 часа при пълна тъмнина.


Максималната скорост, която развива, е 14 морски възела (26 км/ч), а круизната скорост е 5 възела (9,25 км/ч).


Катамаранът тежи 89 тона, от които 10 т оборудване и провизии за плаване, включително 2 хиляди литра вода. На док може да приеме на борда до 60 души. Броят на екипажа не се посочва в официалните данни, според които плавателният съд разполага с 6 каюти и 9 легла.


През 2012 г. „Туранор” стана първият, захранван със слънчева енергия плавателен съд, който направи околосветско пътешествие. За 584 дни измина 32 400 морски мили (около 60 хиляди километра), като посети 28 страни. След това бе изваден на док във Франция, където палубните витла бяха заменени с подводни и бе подновена рулевата система, за да се осигури по-голяма маневреност.


Катамаранът плава под швейцарски флаг и е финансиран от анонимен германски бизнесмен. В момента се използва от Женевския университет като плаваща научно-изследователска лаборатория, но по конструктивен замисъл е предназначен за луксозна яхта.