На първо място е Камъкът от Бларни, който всяка година се целува от 40 00 туристи

Класираха 30-те най-заразни световни туристически дестинации. Те може да се считат като върхови атракции, но посетителите на знаменити места, като френския Лувър в Париж или на криптата на Мерилин Монро в Лос Анджелис, могат да се завърнат вкъщи не само с хубави снимки за спомен, но и с коварно заболяване, пише БТА.

 

Сред най-населените с опасни микроби забележителности първо място заема Камъкът от Бларни, вграден в крепостната стена на едноименния замък в близост до град Корк, Ирландия. Всяка година той се целува от 40 000 туристи - истинска манна небесна за вредните микроорганизми. За него има поверие, че който го целуне, ще стане сладкодумен. Камъкът е една от най-интересните туристически дестинации в Ирландия.

 

На второ място е перлата на Венеция - нейният площад Сан Марко. Там главната заплаха за туристите са гълъбите, преносители на страховити болести. 

 

Трети в класацията е циментът пред Китайският театър в Холивуд, където знаменитостите оставят своите отпечатъци. Освен тях, същото правят и милиони туристи с очакваните от това здравни последици.

 

Четвърти в класацията за заразените атракции е гробът на Оскар Уайлд в Париж, а Лувърът в същия град заема 13-а позиция, изоставайки с 3 места от Айфеловата кула, класирана 10-а. 

 

17-о по инфекциозност се оказва гордостта на лондончани - тяхното метро. Следва атракционният парк "Дисни уърлд" във Флорида, класиран на 14-о място и свещената река Ганг - класирана 21-ва и изпреварена с една позиция от Залата на славата на хлебарките в щата Тексас. На 30-о място в класацията е поставен Международният музей на тоалетните в Делхи, Индия.