Брюксел обаче изключи такава промяна, освен ако Киев не пожелае

Руският президент Владимир Путин написа писмо до Брюксел с искане за промяна на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, предаде БГНЕС. Съюзът обаче изключи такава промяна, освен ако Киев не пожелае.

 

„Мога да потвърдя, че председателят Барозу получи писмо от президента Путин във връзка със споразумението за асоцииране”, заяви говорителката му Пиа Хансен.

 

„ЕС не търси никаква промяна на споразумението. Но Украйна е свободна и суверенна да направи съответния избор в съответствие със собствените си интереси във външните си отношения", заяви Хансен. „Във всички случаи споразумението е „двустранно" и всяка промяна би могла да бъде резултат единствено от споразумение между двете подписали страни”, допълни говорителката.

 

В писмото си Путин посочвал „систематични проблеми”, произтичащи, според него, от споразумението за асоцииране. Според изтекла в медиите информация руският президент иска споразумението да бъде променено и заплашва с „незабавни и подходящи ответни мерки”, ако ЕС и Украйна не спазят ангажимента си да отложат за януари 2016 г. прилагането на търговската и икономическата част на споразумението.

 

„Барозу ще реши какъв е най-добрият начин за отговор", каза говорителката.