Мобилните оператори днес правили профилактика на мрежите и няма връзка с телефоните в района

Безпилотен самолет на Министерството на отбраната и специален робот ще обиколят завода, който се взриви днес край Горни Лом. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов на специална пресконференция. 

 

Още тази вечер към мястото пътуват психолози, които ще работят с роднини на работниците.

 

По всяка вероятност ще има и жертви. На този етап не можем да кажем кои са и колко са”, заяви вътрешният министър. 

 

По думите му в сряда мобилните оператори са правили профилактика на мрежите си и това е един от големите проблеми пред МВР, защото не може да прозвъни телефоните на евентуалните жертви. 

 

По думите на Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“, пожарникари и полицаи веднага са тръгнали към мястото, след като е получен сигнал. Те заварват отломки от разрушенията в периметър повече от 500 метра от взривилия се цех. 

 

„От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки”, заяви главен комисар Николов. „Първият оглед показва, че няма признаци на живот около цеха”.

 

Успоредно с това са започнали вторични взривове и ръководителят на операцията изкарва хората си на безопасно място. По думите на главен комисар Николов няма пряка опасност за населеното място, затова няма евакуация. Въпреки това е създадена организация за това, ако се наложи. Той увери, че няма замърсяване на въздуха, което да е опасно за хората.