Сенегалец, лекуван в Хамбург, Германия, също е изписан от болницата и се чувства добре

Френската медицинска сестра, която се беше заразила с вируса Ебола, е оздравяла след курс на лечение. Тя вече е напуснала лечебното заведение, където ѝ е била оказана медицинска помощ, съобщи министърът на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен, предаде БТА.

 

Младата медицинска сестра се беше заразила от болестта, предизвикана от вируса Ебола, в средата на септември в Либерия. Там тя е работила като доброволка в болницата на неправителствената организация „Лекари без граница”.

 

След като са се появили първите признаци на заболяването, на 19 септември медицинската сестра е била върната със специален полет във Франция и настанена за лечение във военната болница в Сен Манде, предградие на Париж. 

 

За лечението на французойката правителството е разрешило да бъдат използвани редица експериментални медикаменти. Сред тях е авиган, разработен от японската фармацевтична компания „Тояма кемикъл”. 

 

Авиганът, известен също като фавипиравир, е бил разработен още през 1998 г. Особеността му е, че атакува успешно полимеразата, използвана от вируса за размножаване. Към днешна дата авиганът е сертифициран като лекарство срещу грипа. Учените разполагат с данни, че той може да е полезен и срещу вируса Ебола. Те са получени по време на експерименти с лабораторни мишки. 

 

Сенегалец, лекуван от болестта, предизвикана от вируса Ебола през последните пет седмици в Хамбург, Германия, също е изписан от болницата и се чувства добре.

 

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ броят на жертвите от епидемията от Ебола в Западна Африка надхвърли 3400 души, а заразените са над 7000. По изчисления на СЗО за изкореняването на Ебола са необходими не по-малко от 1 милиард долара.