От АСП отрекоха участие в схема за платено осиновяване на деца

След разследването на Нова продължаваме темата за черния пазар на деца. Днес дойде отговорът на институциите: контраобвинение към семейството, което твърди, че са им поискани 15 000 лева за дете от приют. От Агенцията за социално подпомагане отрекоха участие в схема за платено осиновяване.

 

От фондация "Надежда за малките" твърдят, че не участват в схеми за осиновяване на деца и отправиха обвинения към кандидат-осиновителите Стефка и Патрик, че те самите са предлагали пари за осиновяването. Семейството пък определи обвиненията като лъжовни.

 

Юристът Фани Давидова, която консултира кандидат-осиновители, не допуска Стефка и Патрик да са предложили пари, за да се сдобият с дете. Не допуска и социални работници да търгуват на черно с деца. Признава обаче, че не едно и две семейства са станали жертва на недобросъвестни адвокати.

 

Давидова не е била свидетел на корупционни схеми, но не изключва такива да съществуват. „Всичко е възможно,възможно е да с е случва но аз познавам случаи, при които един шоколадов бонбон не е поискан”, заяви тя. Сигнали за покупко-продажби на деца обаче има.

 

Процедурата по осиновяване в България работи, категорична е Давидова. „Много голяма част кандидатстват без претенции за произхода, за здравословното състояние , не искам да се гледа на кандидат-осиновители като на хора, които взимат деца по каталог”, коментира юристът.

 

Консултантката уточнява, че процедурата работи за семействата, които не се опитват да заобикалят закона.