Най-много мандати - 10, получи бошняшката Партия на демократичното действие

Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина съобщи резултатите от общите избори на 12 октомври, информира БГНЕС.

 

На тези избори гражданите гласуваха за президентството на Босна и Херцеговина, за депутати в Камарата на представителите на парламента в Босна и Херцеговина, в Камарата на представителите в парламента на Федерация Босна и Херцеговина и в парламента на Република Сръбска, за президент и вицепрезидент на Република Сръбска и депутати в десетте кантонални парламента във Федерация Босна и Херцеговина.

 

Босна и Херцеговина е единствената държава, която се състои от мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, които имат общо президентство, двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка.

 

Държавният глава е председателят на президентството, което се състои от бошняк, хърватин и сърбин. Те заемат председателския пост на ротационен принцип с мандат от 8 месеца.

 

Според резултатите от изборите през следващите 4 години членове на колективното президентство ще бъдат бошнякът Бакир Изетбегович, хърватинът Драган Чович и сърбинът Младен Иванич. В изборите за президент на Република Сръбска победи настоящият президент Милорад Додик, който получи 45,22% от гласовете.

 

В общия парламент най-много мандати, 10, получи бошняшката Партия на демократичното действие. 6 места има Съюзът на независимите социалдемократи на Милорад Додик, а Сръбската демократическа партия и Демократическият фронт получиха по 5 мандата. Съюзът за по-добро бъдеще и Хърватският демократически съюз на Босна и Херцеговина са с по 4 депутата.