Къде са парите, които Иван Данов е получавал?

 

Може би си спомняте скандала с министъра на инвестиционното проектиране от кабинета „Орешарски” Иван Данов, за когото се появи информация, че е получавал помощи за безработен от Франция, докато в същото време е работил като архитект и преподавател у нас.

 

По френската телевизия „М6” беше излъчено голямо разследване за източването на социалната система там. Като един от фрапиращите примери за отклоняване на средства беше посочен Иван Данов, който е получил 18 хиляди евро като безработен без дори да се намира във Франция. 

 

„Мисля, че историята ще продължи по линията на политическия чадър. Иначе случаят е доста брадясал”, каза в „Здравей, България” Атанас Чобанов, главен редактор на сайта bivol.bg. По думите му давността за връщането на парите все още не изтекла, изтекла е давността за криминалното деяние, която е 5 години.

 

Чобанов заяви още, че те работят по изясняване на въпроса кой е оказал натиск и дали той е дошъл от България, от страна на братските социалистически партии. „Другото ни подозрение е, че Иван Данов е правил някакви услуги срещу това да бъде запазен на поста си и да не бъде разследван”, допълни още журналистът.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Иван Данов и адвокатът му поискаха право на отговор с писмо до Нова телевизия. Публикуваме го без редакция. 

 

УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВО НА ПИСМЕН ОТГОВОР ПО ЗРТ

 

Във връзка с предаването „Здравей България“, излъчено по Нова телевизия на 4.11.2014г., Моля за излъчване на следния писмен отговор по смисъла на ЗРТ от страна на Проф. Иван Данов и на адв. Николай Костадинов.

 

1.    Относно правната страна на случая, която не беше отразена в предаването.


В удостоверение от 1.07.2013г., Френската държавна администрация (“Pole emploi”) посочва, че през периода от 29 септември 2004 до 29 април 2005, г-н Иван Данов е бил обезщетен за 213 дни и „няма данни за недължими плащания“. 


Френската администрация няма претенции към г-н Иван Данов не заради някакъв въображаем „политически чадър“, за какъвто се твърди в предаването на „Здравей България“, а по съвсем обективни съображения. Сумата, която е постъпила по сметката на г-н Иван Данов през посочения период е в размер на 12 772,89 Е, за което г-н Иван Данов е бил обложен автоматично от френската администрация със сумата от 1636,56 Е, представляващи дължими данъци и осигуровки, приспаднати автоматично от месечните обезщетения. Тоест, цитираните суми в предаването „Здравей България“ са невярни. 


Френската администрация няма претенции и по още една напълно законова причина. Френският закон (чл. 37 от Правилника към действащата Конвенция  през 2004г.) разпорежда, че даже и при получаване на обезщетение за оставане без работа, то може да се кумулира с доходи от временна работа при определени условия. Тоест няма претенции, защото няма нарушение на закона, а не защото била изтекла погасителната давност. 


Твърденията в „Здравей България“ за фирмата „Арх. Данов и партньори“, която бе цитирана в предаването, е създадена през март 2005г., но започва работа чак в края на лятото на 2005г. Доходи от тази фирма, арх. Иван Данов не е получил нито през коментирания период, нито по-късно. Френските журналисти от М6 бяха предаврително „снабдени“ от лицето Ат. Ч. с копие на план от януари 2005г., носещ печат на фирмата „Арх. Данов и партньори“, което се явява документ с невярно съдържание, тъй като фирмата не съществува към този момент. Този факт е отпаднал от предаването на френската телевизия и съответно от „Здравей България“, но е показателен за нивото на клеветническата кампания на лицето Ат. Ч., насочена срещу г-н Иван Данов. Заради сериите клевети, публично отправени от лицето Ат. Ч., г-н Иван Данов подаде на 15.04.2014г. жалба в Прокуратурата на Париж. Следствието не е приключило към настоящия момент.


Освен изложеното по-горе, съвсем ясно и точно беше многократно заявено от г-н Иван Данов, че не е знаел за отпускането на обезщетението, не е подавал по никакъв начин каквито и да е декларации до френските социални служби и не е ползвал сумите, получени като обезщетение. 

 

2.    Как се е стигнало до тази ситуация и къде са парите са въпроси, които бяха коментирани в „Здравей България“, без обаче да бъде дадена думата на г-н Иван Данов или на неговия адвокат. 


Не е вярна информацията, изнесена в „Здравей България“, че през 2004г. г-н Иван Данов е живеел на адрес - 15, Рю дез антрпреньор в Париж (15, Rue des entrepreneurs 75015 Paris). Това е адресът на адвокатската кантора на българската адвокатка Хр. Д. Ц., която е консултирала г-н Иван Данов при подаване на заявлението за получаване на обезщетение. Именно адв. Хр. Ц. е трябвало да информира г-н Иван Данов за отговора на социалната администрация, защото цялата му кореспонденция е пристигала на адреса на кантората й. Тази кореспонденция не е предадена на г-н Иван Данов от адв. Хр. Ц., като той не е уведомен за отпускането на помощта и не е уведомен за постъпленията по сметката си. Точно обратното, г-н Иван Данов е бил информиран, че без да има личен адрес на жилище във Франция, не е възможно да получава обезщетения и помощи, а адресът на адвокатската кантора не можел да се счита за личен адрес. 


За получените месечни обезщетения, г-н Иван Данов научава от медиите, където вижда копия на кореспонденция между него и социалните служби и между него и банката му. Тази кореспонденция г-н Иван Данов не е получил от адвокатката си, както не е получил и кредитните карти на негово име, каквито нито е бил поискал, нито е получавал от банката си. Вече повече от година и половина, адв. Хр. Ц. не дава никакви обяснения за действията си. Нещо повече - налице са съмнения за злоупотреба с доверие, кражба и използване на крадени лични вещи и лична кореспонденция. Поради това, на 17.09.2013г. г-н Иван Данов подаде жалба срещу неизвестен извършител в Прокуратурата на Париж. Проверката по жалбата продължава и в настоящия момент.


Остава въпросът къде са парите от обезщетението. След получаване на копия от месечните си извлечения за 9 години назад, г-н Иван Данов констатира, че през периода 2007 – 2013г. от сметката му са плащани някакви „абонаменти“, без той да е давал съгласие за подобни плащания. Сумите за „абонаменти“ растат прогресивно и в края на периода са в размер на над 200 Е на месец. Съществуването на подобни абонаментни цени е изключително съмнително, тъй като най-скъпите абонаменти за френски ежедневници са от порядъка на 120 до 190 Е на година. Съществуват и по-скъпи абонаменти за научни издания по биология, химия и математика, които са от порядъка на 500 до 700 Е на година. Не съществуват абонаменти от по 150 – 200 Е на месец. Очевидно се касае за хитро „източване“ на средства, чрез престъпно използване на лични данни и на данните от кредитните карти, които не са били предадени на г-н Иван Данов от адв. Хр. Ц. Френската прокуратура все още работи по „проследяването“ на пътя на абонаментите и на парите. В ход е подготовката на граждански иск от името на г-н Иван Данов срещу извършителите на тези действия. 


Тоест, както вече беше декларирано от г-н Иван Данов на няколко пъти, парите от обезщетението са били „източени“ по престъпен начин от личната му банкова сметка, без той да е знаел за тяхното постъпване в сметката му. Въпреки че отговорът на въпроса кой е можел да извърши това „източване“ е почти ясен, нека френските правозащитни органи си приключат разследването и да го предявят по законовия начин. Едва тогава този отговор ще може да бъде обявен публично, ако Проф. Данов прецени, че това е необходимо.

 

3.    Относно твърдението за някакъв „политически чадър“ над г-н Иван Данов.


Подобно твърдение е изключително неуместно за френската администрация, за френската политическа система и за френската правосъдна система. Световно известни станаха случаите на френски кметове, депутати, сенатори, министри, министър-председатели и даже президенти на републиката, които имаха и имат сериозни проблеми с администрацията или с правосъдието. 


Професор Иван Данов не е бил министър през периода от 2004 до 2013г. Той не е министър и след 6 август 2014г. Ако някоя френска администрация имаше правно основание да има претенции спрямо гражданина Иван Данов, то тя отдавна щеше да ги е предявила по законовия ред. Посоченото по-горе обаче води до извода, че просто подобни претенции не съществуват.
Посолството на Франция от своя страна също разпространи официално комюнике по повод клеветите на лицето Ат.Ч. спрямо г-н Иван Данов, с което ги опроверга най-категорично.

 

4.    Относно твърдението за висш френски служител на министерство на вътрешните работи, които бил дошъл в България специално, за да защити министър Иван Данов.


В предаването „Здравей България“ се твърди, че френски служител на министерство на вътрешните работи бил дошъл в България специално за да защити министър Иван Данов. Тези твърдения са невярни и засягат доброто име и репутацията на очевидно визираната френска фирма „Сивипол консей“, за която Ат. Ч. вече лансира множество неверни данни.
Истината е, че през месец февруари 2014г. беше осъществена консултантска мисия в България на Президента на фирмата – Реми Тюо и на Директора по сигурността – Жерар Зерби. Двамата са със статут на френски държавни служители към Министерство на вътрешните работи, но управляват и представляват частната компания „Сивипол консей“, в която френското министерство на вътрешните работи има дялово участие. Фирмата е консултант по сигурността на Европейската Комисия и Европейския парламент, както и най-големите френски търговски компании. 


Визитата в България през месец февруари 2014г. беше по възложена мисия от френски корпоративни клиенти на „Сивипол консей“ с цел анализ на сигурността на информацията на инвеститорите в България. При осъществяване на мисията, френските консултанти, действащи като управляващи частно търговско дружество, се срещнаха с Посланика на Франция, с трима министри от кабинета на Пламен Орешарски (на икономиката, на транспорта и на инвестиционното проектиране), с президента на Френско-българската търговска камара и с представители на френския бизнес в България. В нито един момент, г-н Тюо и г-н Зерби не са правили изявления и не са ангажирали френското министерство на вътрешните работи със своята мисия в България.


С оглед на публикациите в българските медии, френските консултанти бяха поискали предварително информация от френската администрация и от министър Иван Данов за спора с френските социални служби. Получените отговори обективираха липсата на спор и липсата на претенции към министър Иван Данов. Тази информация беше споделена в отговор на журналистически въпрос при представянето на дейността на фирмата „Сивипол консей“ и мисията й в България. Това са обективните обстоятелства. Инсинуациите за някаква протекция на министър Иван Данов от страна на френското министерство на вътрешните работи са абсолютно невярни и неправдоподобни.

 

С уважение.

Адв. Николай Костадинов