Единният цифров пазар би могъл да генерира допълнително 260 млрд. евро годишно, посочват депутатите

Европейският парламент призова страните членки и Европейската комисия да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа. Депутатите подчертаха нуждата да се предотврати възможността за злоупотреби с господстващо положение от страна на онлайн компаниите чрез налагане правилата на ЕС за защита на конкуренцията и чрез разделяне на услугите за търсене в интернет от другите търговски услуги.

 

Единният цифров пазар би могъл да генерира допълнително 260 млрд. евро годишно за европейската икономика и да увеличи нейната конкурентоспособност, гласи текстът, който беше приет с 384 гласа „за‟, 174 „против‟ и 56 въздържали се.

 

Резолюцията предупреждава и за значими предизвикателства като раздробеността на пазара, липсата на оперативна съвместимост и неравномерния достъп до технологиите в резултат на демографски различия.

 

Депутатите подчертаха, че „целият интернет трафик трябва да бъде третиран еднакво, без дискриминация, ограничения или вмешателство‟. Парламентът настоя страните членки да започнат преговори за телекомите, както и „да сложат край на роуминг таксуването в рамките на ЕС, да подобрят яснотата на правната рамка по отношение на неутралността на мрежата и да засилят защитата на потребителите".