Заедно с тях рекордно се срина и руската рубла

 

Цените на петрола отново паднаха. Заедно с тях рекордно се срина и руската рубла. Петролът Брент вече се продава за около 67 долара. За Русия това е особено лоша новина, тъй като петролът е 40% от износа на страната, а разчетите на бюджета са на база по-високи цени. 

 

Само днес руската рубла падна с 6% спрямо долара, което е дъното за последните 16 години. Президентът Владимир Путин замина за Турция. Очаква се Русия да търси по-тясно партньорство, за да се бори с ефекта от санкциите на Европейския съюз.

 

Путин се опитва да договори с Турция нови търговски споразумения. Русия иска търговията между двете страни да не става в щатски долари. Така Москва няма да е толкова зависима от курса на рублата, който е рекордно нисък напоследък. Въпреки пълните различия в позициите по въпроси като кризата в Сирия и анексирането на Крим, двете страни имат общи икономически интереси.

 

Русия е най-големият енергиен доставчик на Турция, а за руснаците Анкара е вторият най-голям търговски партньор след Германия. Очаква се да бъдат обсъждани големи проекти като първата турска ядрена електроцентрала, която руснаците трябва да изградят в следващите 6 години.