Най-често посочваните мотиви за това са икономически

Повече от половината сръбски граждани ще подкрепят членството на страната в Европейския съюз, ако сега бъде свикан референдум за присъединяване към ЕС, а 28% ще гласуват „против”, показва анкета на агенция „Медиум Галъп” по поръчка на делегацията на ЕС в Сърбия, информират агенция Танюг и БТА.


Според резултатите от анкетата над 50% от гражданите смятат, че Сърбия ще се присъедини към ЕС след 6 до 10 години, а 22% мислят, че това никога няма да стане.


57% от анкетираните подкрепят членството на страната в ЕС, а най-често посочваните мотиви за това са икономически - по-добро бъдеще и просперитет (42%), по-висок стандарт (41%) и повече шансове за работа (32%).


Като причини, заради които Сърбия не трябва да членува в ЕС, гражданите са посочили налагане на условия, натиск, изнудване и увеличаване на бедността (26%), загуба на идентичността и суверенитета (25%), а 18% са казали, че ЕС „не им харесва”.


Проучването показва, че отношението на сърбите към членството в ЕС се е подобрило в сравнение с 2014 г. При последната анкета 47% са посочили, че отношението им към членството е „положително”, докато при подобна анкета миналата година такъв отговор са дали 35%.

 

Анкетираните са посочили, че мнението им за ЕС се е повишило заради помощта на съюза по време на наводненията в Сърбия през май и при възстановяването на пострадалите райони.