Възможен ли е празникът в Мизия, където много хора още в началото на август изгубиха домовете си?

 

Десетки семейства в Мизия тази година посрещат Коледа във фургони. Хората са малко по- спокойни след наводненията през август, които отнесоха домовете им. Много от тях разчитат на помощи, за да продължат да живеят. Хората обаче си пожелават най-вече здраве. 

 

Не всички обаче могат да разчитат на фургони. Цветана няма дом. Цяло лято тя спа седнала на един диван в средата на двора, защото заболяването ѝ не позволява да легне на обикновено легло. Така я завари и първия сняг на това място, което иронично нарича „хола”.

 

Сега мястото изглежда почти по същия начин – оградено с одеяла, за да пазят това, което Цветана и сестра ѝ ден по ден спасяват от тинята и калта, гледат „давения” телевизор и една по една перят дрехите си от миналото оттатък потопа.

 

И двете сестри са инвалиди. Живеят в единствената годна за обитаване постройка в двора на Марушка. Завиват прозорците с найлон, за да не духа. Коледната елха все още е в тинята, а коледната тиква е дарение от добри хора. Всяка стотинка от пенсиите им отива за ремонт на къщата.

 

Всяка нощ сестрите сънуват потопа. 

 

Ето и сметката на Цветана Тодорова Тончовска, ако някой иска да й помогне:

№ 0000000002695007

IBAN BG45STSA93000002695007

БАНКА ДСК

 

Повече гледайте във видеото!