22-годишната Катя роди навръх Нова година, след което изостави малката Иванка в болницата

 

Майката на първото за новата година бебе в Бургас се върна в болницата и поиска да прибере детето си. Родилката-беглец се появила в родилно отделение с надежда лекарите да й дадат малката Иванка. Детето обаче трябва да остане още в болницата заради инфекция, получена по време на раждането.

 

Екип на Нова откри 22-годишната Катя в ромската махала на Средец. С нея вече работи социален работник. Тя отказа да каже пред камера защо е оставила детето си. Съседите разказват, че майка ѝ се грижи за отглеждането на другите две деца. Според чичо ѝ не се знае кой е бащата на Иванка. Бременността на Катя, както и първите две, не била планирана.

 

„Роди буквално в движение. Нямахме абсолютно никакви проблеми във връзка с родовия акт. По нейни данни не е наблюдавала бременността си”, казва началникът на родилното отделение в бургаската болница д-р Антонио Душепеев.

 

Именно това довело до инфектиране на бебето по време на раждането. В момента малката  Иванка е на лечение с антибиотик в отделението но неонатология и затова на третия ден, когато Катя решила да си прибере детето от болницата, лекарите отказали да ѝ го дадат.

 

„Нещата отзвучават и са под контрол. По принцип много рядко има някакви усложнения и някакви отрицателни въздействия върху по-късното развитие на детето”, коментира началникът на отдела по Неонатология към МБАЛ-Бургас д-р Слава Коларова.

 

Момиченцето ще остане под лекарско наблюдение до края на седмицата. В махалата в Средец обаче хората негодуват, че Катя ще си прибере бебето от болницата. Социалните отказаха да обяснят дали според тях детето може да живее при майка си.     

 

Репортер: Цеца Алексова