За първи път калоферци няма да допуснат външни хора да се хванат на хорото

 

На Йордановден на много места в страната се изпълнява ритуала хвърляне на кръста във водата. Мъжкото хоро в Калофер влиза във водите на река Тунджа. 

 

Екип на Нова телевизия е там, за да проследи ритуала. Калоферци се заканиха да не допускат външни хора да се хванат на тяхното хоро

 

Близо 200 мъже, облечени в традиционните калоферски носии, се готвят да влязат в ледено студената вода на Тунджа, която от години насам хората не помнят да е замръзвала така, както тази сутрин. Това според старо поверие означава, че е за добро и годината ще е богата.

 

Ако миналата година ритуалът бе опорочен заради невиждано разцепление на две отделни хора, които се играха по едно и също време на две различни места в Тунджа, то тази година ритуалът отново е съпътстван със скандал. Калоферци не искат външни хора да влизат на хорото, защото опорочавали традицията им, тъй като не познавали традиционните песни и вместо тях в реката се чували пиянски възгласи, скандирания на имена на партии, на футболни клубове, както и чалга песни.

 

Какво разказаха калоферци пред камерата на Нова телевизия - гледайте във видеото.

 

 

Репортер: Благой Бекриев