Щатите ще доставят 10 000 автомата М16А2 в началото на 2015 г. за иракската армия

САЩ отпускат на иракската армия 250 бронирани машини със засилена защита от мини за борбата срещу групировката "Ислямска държава", информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

"Заплаха номер едно за иракските сили за сигурност са крайпътните бомби и колите бомби. Тези превозни средства ще спасят иракски животи и ще позволят на иракските сили за сигурност да спечелят борбата" срещу "Ислямска държава", заяви американският посланик Стюарт Джоунс.

 

В изявлението на американския посланик не се посочва цената на бронираните машини, нито се казва кога ще бъдат доставени. Посланикът съобщи още, че през миналата година Вашингтон е дал на Ирак 300 милиона долара под формата на оръжия, обучения и военни материали. Тази сума обхваща 12 000 комплекта бронежилетки, каски от кевлар и медицински комплекти, оборудване за борба със самоделни бомби, поддръжка и обучение за поддръжка на военните превозни средства, танкове и хеликоптери.

 

Освен това САЩ ще доставят 10 000 автомата М16А2 в началото на тази година за иракската армия. Военната помощ се отпуска съгласно стратегическо рамково споразумение между двете държави.