По-ниската цена на бензина не гарантира задължително поевтиняване на всичко, подчерта Лъчезар Богданов

 

„В последните 12 месеца се забелязва леко поевтиняване на хранителните стоки у нас, това важи и за почти всички услуги”, коментира в студиото на „Здравей, България” икономистът Лъчезар Богданов. 

 

На световните борси обаче ситуацията не е съвсем същата. „Към вчерашна дата част от продуктите спрямо преди година са по-скъпи. Говорим за говеждо месо, агнешко месо, зехтин. Какаото е с 50% нагоре, кафето също е по-скъпо, но там действат и други фактори освен стойността на горивата”, заяви Богданов. 

 

Ако падне с 10% цената на горивата, то цените на стоките в общата потребителска кошница падат с 1%.  20% спад в цените на горивата означава спад в цените на общата кошница с 2%, но това не означава, че всичко ще поевтинее или че ще поевтинее точно с толкова. При всички случаи структурата на потреблението ще се промени, такава голяма промяна не сме виждали от доста време, отчитат експерти.

 

 „Интересно е, че когато петролът поскъпна 4 пъти,  бензинът поскъпна две пъти. Сега трябва да очакваме сходна тенденция: щом петролът поевтинява, то това се отразява и на цените на бензина, но не в такава степен”, коментира в студиото финансистът Банчо Банов.