До началото на летния сезон в Морската градина на Бургас трябва да бъде издигнат негов паметник

90 години от рождението на гениалния български актьор Георги Калоянчев. До началото на летния сезон в Морската градина на Бургас трябва да бъде издигнат негов паметник. Все още обаче не е събрана дори половината от сумата, необходима за изработката.

 

На 13 януари „кралят на комедията” щеше да отпразнува своя 90-годишен юбилей. Днес духът му живее в над 60 роли в театъра и киното. 

 

По план в началото на лятото Морската градина на Бургас трябва да се сдобие с  двуметрова бронзова скулптура на Калата. Реализацията на проекта обаче може да се забави за неопределен период. Причината е финансова.  

 

За да бъде увековечена паметта на всенародния любимец са необходими общо 80 хиляди лева. До края на януари ще бъде завършен глиненият вариант на паметника в реални размери. Следват гипсова и бронзова отливка. Има и транспортни разходи. 

 

Парите се събират в дарителски фонд, като всеки може да бъде съпричастен със сума по избор.

 

Всяка година на тази дата колеги на Калата се събират, за да му отдадат почит. Тази вечер Калоянчев-син излиза на сцената, за да замести баща си. Пиесата е ''Г-н Ганьо Балкански'' - последната главна роля на големия актьор.