173-ма от всички цветове гласуваха „за” в парламента

 

С внушителна подкрепа стратегията за съдебна реформа получи зелена светлина от парламента. 173-ма от всички цветове казаха „да” на намеренията на правителството да промени системата през следващите години. Словесни сблъсъци обаче не липсваха.

 

В навечерието на очаквания от Брюксел критичен доклад за съдебната ни система, управляващи и опозиция заедно гласуваха стратегия за съдебна реформа. Против бяха единствено от „Атака”. Управляващите обаче дадоха крачка назад.

 

Цялостна визия за години напред и един спорен момент – Висшият съдебен съвет. Депутатите се сблъскаха в разбиранията си как трябва да функционира контролиращият орган. ДПС и БСП се разтревожиха от промяната на статута на ВСС – от постоянно, в непостоянно действащ орган. Проблем се оказа и разделянето му на две колегии – съдебна и прокурорска. И все пак и едните, и другите казаха „ДА” на стратегията. БСП с уговорка. А ДПС - с обида.

 

„Ще подкрепим истинска загриженост, но не искаме опозицията да бъде въвличана след време в мнозинства”, коментира лидерът на БСП Михаил Миков.

 

„Абсолютно нелепо е лидер на парламентарна група да твърди, че съдебната система през 2012-та е преминала в ръцете на ДПС. С какво? Само с двама членове на ВСС, които съм предложил”, каза от своя страна Лютви Местан.

 

Управляващите дадоха заден за основната реформа, засягаща ВСС. Идеята съветът да заседава на сесии, а не постоянно, беше преразгледана, което според някои обезсмисля реформата. Въпреки това управляващите останаха доволни и поискаха още.

 

С известни компромиси и тихи промени на място, стратегията мина. С гласа на Делян Пеевски и още 172-ма. Надеждите останаха същите. „Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора. Тези, които са нарушили закона и са извършили престъпление”, каза Радан Кънев. А съмненията за политическа намеса във ВСС си останаха.