2015-а трябва да бъде годината на екипната работа, смята държавният глава

 

Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Той добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз.

 

Политическите кризи и тероризмът са сред сериозните предизвикателства пред света, които могат да се решат само с общи усилия, каза още държавният глава. Терористичният акт срещу Шарли Ебдо доказа, че за омразата няма граници, подчерта  президентът. 

 

 

Държавният глава призова за още по-тясно сътрудничество в борбата с климатичните промени и за постигането на обвързващо споразумение за борба с климатичните промени на Международната конференция в Париж по въпросите на климата.

 

„Работим за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена“, посочи Росен Плевнелиев и добави, че България е неразделна част от усилията на демократичния свят за мир и човешко развитие.

 

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Росен Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците.

 

България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви още президентът Плевнелиев.  

 

 „Очаквам политиците да докажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическа воля да предприемем всеобхватни реформи. 2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България“, посочи президентът.  „Продължаването на реформата в българското правораздаване е стратегически приоритет“, заяви Плевнелиев. 

 

Видео: БГНЕС