Предложението е Димитър Костов да седне на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев

Управителят на БНБ Иван Искров внесе в деловодството на парламента предложение Димитър Костов да седне на мястото на освободения от длъжност Цветан Гунев, съобщават от БНБ.

 

Документът за нов подуправител на Централната банка, ръководител на управление "Банков надзор", Искров внесе в Народното събрание в 15.58 часа днес. Към момента Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Банково".

 

"През близо десетгодишния период на работата си в БНБ Димитър Костов успя професионално, безконфликтно и с високо чувство за отговорност да затвърди не само моето и на колегите си от БНБ, а и на българската професионална общност доверие като подуправител на банката, но и успя да защити интересите и имиджа на страната в редица международни институции в качеството си на заместник-управител за България", посочва в мотивите си Иван Искров.

 

Той отбелязва също, че добрите му управленски умения позволили успешна реализация на редица проекти на БНБ, банковата общност и ЕСЦБ, свързани с платежната инфраструктура на страната. Освен това Костов владее английски език, което е задължително условие, с оглед на дейността на БНБ, особено в международен план и не членува в политически партии.

 

Според управителя на БНБ Димитър Костов притежава безспорен професионален капацитет и висока репутация, има достатъчно опит и познания във финансовия сектор, като същевременно досега не е бил непосредствено ангажиран в банковия надзор.