Процесът ще се координира от вицепремиерът Меглена Кунева и министъра на правосъдието

До месец март правителството ще бъде готово със стратегия за борба с корупцията. Процесът ще се координира от вицепремиера Меглена Кунева с помощта на министъра на правосъдието Христо Иванов. Това обещание направи Меглена Кунева от парламентарната трибуна в Народното събрание.

 

"Още от началото на мандата на това правителство създадохме система от мерки, които да започнат да преодоляват това разпокъсване на различни институции и да видим извървения път досега", каза Кунева във връзка с препоръките от доклада на Европейската комисия и справянето с корупцията и организираната престъпност. 

 

Тя посочи, че е създадена работна група, която е приключила с разследванията и е дала на кабинета снимка на моментното изпълнението на стратегиите.

 

"Тази снимка ще послужи за създаване на стратегия за борба с корупцията, която ще бъде готова до март. В нейното изготвяне ще се включат неправителствени организации, като крайната цел е да има един-единствен орган, за да се знае кой носи отговорността. Ще продължи да има Сметна палата и Национална агенция по приходите, защото те няма как да не дадат своя принос, но на България е необходима една форма, с която се декларира имущество и един орган, който да проверява дали състоянието съответства на доходите", каза вицепремиерът, цитирана от БГНЕС.

 

По думите на премиера Бойко Борисов още през следващата седмица правосъдният министър трябва да е готов с план във връзка с доклада на ЕК.