Властите предупредиха жителите в 6 общини в Каталуния да не излизат от домовете си

Повече от 60 000 жители на Североизточна Испания бяха принудени да се заключат в домовете си и да не отварят прозорците, след като експлозия в завод за химически вещества в град Игуалада предизвика огромен оранжев облак от токсични газове, предадоха световните агенции.

 

Гъстият дим се задържа във въздуха над шест общини в Каталуния с часове. Двама души са ранени при взрива, а трима пожарникари са били приети в болница, след като са вдишали отровните газове.

 

Два часа след инцидента властите отмениха забраната жителите да напускат домовете си, но все пак посъветваха деца, бременни жени и хора с респираторни заболявания да избягват излизането навън.

 

 

Регионалното правителство на Каталония съобщи, че взривът вероятно е причинен от два химикала, влезли в контакт при доставката им в склада, собственик на който е испанската компания „Симар“. Червеният кръст цитира пожарникари, според които смесилите се химикали са азотна киселина и железен хлорид.

 

Първоначално се смяташе, че газовете са токсични, но представителят на Вътрешното министерство на Каталуния Рамон Еспадалер отрече твърденията, като заяви, че те са само „дразнители”. „Най-вероятно е да предизвикат зачервяване в очите и неприятно усещане в носа и гърлото, но няма да има задушаване”, допълни той.