Независимият депутат Ана Баракова има проблем с пълния и краткия член

 

В парламента отново се повдигна темата за депутатския правопис. Всичко тръгна от случайно намерен писмен въпрос на независимата Ана Баракова към министъра на образованието Тодор Танев. Доскорошната учителка беше пропуснала пълен член, беше написала „който” вместо „които”. 

 

”Много искрено се надявам това да е било от бързане”, коментира Снежана Дукова от ГЕРБ. Оказа се, че Баракова обаче съвсем не е единствената, която бърза. Масово в документите на народните представители пълният член е враг, запетайката липсва, а двойното „н” се приема за излишно.

 

„Аз съм принудена от професионалния си ангажимент към българския книжовен език да бъда безпощадно ясна и истинска в отговорите. Грешки има”, заяви депутатът от ДПС и бивш министър на спорта Марияна Георгиева.  Професорът по български език препоръчва на колегите си винаги при несигурност да се обръщат към коректори. Самата тя е в постоянна битка с грешките – например в заглавието на Закона за ползуването на земеделските земи."Отдавна мина времето, когато в българския език имаше дублетни форми. Участвувам – участвам, ползвам – ползувам, чествувам – чествам”, каза още Георгиева.

 

Нова телевизия направи импровизиран тест с 3 изречения и покани случайно избран народен представител да отстрани грешките в тях. Димитър Делчев от Реформаторския блок се представи за 5 и ½.  „Хората много бъркат. Аз и в социалните мрежи следя, там е пълно с грешки, ужасяващо е”, заяви той.

 

Министърът на образованието Тодор Танев отказа да коментира депутатската грамотност, но пък предложи екзотична мярка за повишаването й сред населението - университет за третата възраст – по план засега в Хасково. „Следва да се съберат две групи. Едните са възрастни над 50, а другите – млади, защото искаме да развиваме великата и неразвитата в България научна област „геронтология”, обясни той.  Депутатските въпроси най-често се подготвят в писмен вид от техните сътрудници.

 

Депутатите днес си спретнаха 10-часов парламентарен маратон,  но бързо изгубиха интерес към препитването на министрите.