Тя беше категорична, че с новия дълг от 16 млрд. лева всеки гражданин ще дължи по 10 000 лева

 

"16 млрд. лева нов дълг означава, че всеки български гражданин ще дължи по 10 000 лева - от бебета, до възрастни”, каза в „Здравей, България” Мая Манолова, депутат от „БСП – Лява България”.

 

Днес БСП готви протест пред парламента, докато в сградата се очаква да се обсъжда ратифицирането на договора с четири международни банки за дилърство при поемането на външен дълг за 16 млрд. лв. за периода 2015-2017 г.

 

Тя зави, че финансовият министър Владислав Горанов е подписал договори за вземане на тези 16 млрд. лева, а не е дал обяснение как и за какво ще похарчи тези пари.

 

"Не е ясно защо лихвата ще бъде до 10%, не е ясно и как са избрани тези четири банки и каква е тяхната комисионна”, заяви Манолова. Според нея тези четири банки не са избрани случайно.

 

„На фона на Владислав Горанов, Симеон Дянков изглежда наистина един симпатичен човек, който ни предлагаше пица, макар и постна. Горанов иска да изяде нашата пица”, заяви Мая Манолова.

 

Относно програмата на ГЕРБ за саниране тя заяви за пореден път, че е „национална кампания за купуване на гласове”. По думите й този обяд няма да е безплатен, а ще струва 1 млрд. лева.

 

"Не завиждам на купувачите на гласове”, заяви тя и добави, че има информация, че кметовете на ГЕРБ имат данни за санирането месец по-рано.

 

На въпрос ще спрат ли програмата, ако те дойдат на власт, Манолова отговори, че ще предложат справедливи критерии.

 

"Нека да бъдат санирани домовете на тези, които имат най-голяма нужда, тези, които пострадаха от наводненията”, даде пример тя.

 

Относно ситуацията в БСП Манолова отговори, че на левицата и е необходима отговорна позиция и смелостта да излезе на площада, когато се налага: "Ако искаме да вдигаме рейтинг, трябва да говорим с езика на хората”.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си