Координатор на подготовката е Меглена Кунева

Пет работни групи ще извършват началната подготовка за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. Това беше решено на заседание на Съвета по европейски въпроси, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

 

В срещата освен вицепремиера Меглена Кунева, която е координатор на подготовката, взеха участие министрите Божидар Лукарски, Вежди Рашидов, Веселин Вучков, Владислав Горанов, Десислава Танева, Николай Ненчев и Теменужка Петкова, както и заместник-министри от останалите министерства.

 

Петте групи са „Административен капацитет“, „Инфраструктура, логистика и сигурност“, „Комуникационна стратегия и културна програма“, „Финансиране и обществени поръчки“ и „Приоритети и програма на председателството“. В тях ще участват представители на различните министерства и ще бъдат подготвяни работните програми по председателството в различните направления.

 

Кунева поясни, че трябва да се вземе решение дали мероприятията ще се провеждат само в София или в няколко други града. 

 

Работните групи ще трябва да изготвят предложение за това дали и какъв ремонт да бъде направен на Националния дворец на културата, за да може освен за председателството да се използва и за следващи конгресни нужди. Ще се търси и спонсорство от страна на частни компании, например сред производителите на минерална вода, като посочи, че тази практика се ползва масово при останалите държави-членки. 

 

Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че трябва да бъде направен конкурс, през който да се избере подходящо лого. Основна тема на заседанието днес беше и административният капацитет.