Младежи бягат от мобилизацията и бойните действия в Източна Украйна

 

Според украинското правителство танкове и оръдия се трупат край Мариупол. Украинците очакват атака на сепаратистите. Бягащи от войната и мобилизацията хора вече има и в България.

 

Според Украйна, кадри, качени в интернет, показват голяма колона бойна техника, които сепаратистите придвижват към Мариупол. Властите очакват атака срещу крайбрежния град.

 

Опасността войната да се разгори отново кара хората да бягат. Стотици хиляди вече са в Русия. С малки деца на ръце, събрали каквото могат от покъщнината си, хората бягат от Източна Украйна. Дори у нас идват украинци, които искат убежище, сочейки войната у дома и българския си произход като основание да останат в България. След като получил повиквателна в град Запорожие, Виталий Дрозда е дошъл в Добричко.

 

"Искат да убивам братята си. Ако ти връчат призовка на ръка не можеш да откажеш,  длъжен си да заминеш , да се биеш против славяни, а аз не желая", казва той. Виталий разказва, че в неговия град не се водят военни действия, но непрекъснато минават танкове и бронетранспортьори. Масово мобилизират мъже, независимо от етническия произход.

 

"Получават призовки, мой приятел етнически българин също получи, друг също българин е мобилизиран. Аз не поддържам връзка с всичките етнически българи, но и украинци с руски корени също получиха повиквателни и се канят да бягат в Русия", споделя Виталий.