Ще стимулира икономическия растеж и ще увеличава производителността

Европейската комисия инвестира около 1,39 милиарда евро за развитие на българската икономика. От тях 1,18 милиарда са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

 

Програмата има за цел да се стимулира икономическият растеж и да се увеличи производителността, предимно на малките и средните предприятия. Специално внимание е отделено на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи и на повишаването на предприемаческата активност в България. 

 

Основна роля в програмата ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции. Освен това ще се подкрепят мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията и за повишаване на тяхната енергийна ефективност. 

 

“Малките и средните предприятия са най-големият работодател в България и ключов двигател на икономиката. Новата програма инвестира в развитието им и в създаването на нови работни места. Пожелавам успех и сериозни резултати за икономиката ни и за условията на живот на нашите граждани”, коментира зам.-председателят на ЕК за бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева.