Според доклада на германските специалисти страната ни ще закъса при подобна криза

 

България – най-неподготвена за евентуална газова криза. Това става ясно от анализ на икономистите в Кьолнския университет. Междувременно, в Евросъюза назрява скандал, заради липсата на единна позиция за това, дали да има енергиен съюз. Нашите интереси в Брюксел представя премиерът Бойко Борисов.


Оказва се, че според доклада на германските специалисти България ще закъса при газова криза, защото не е успяла да си осигури алтернативни източници на горивото. Нещо, с което другите страни-членки са успели да се справят. Иначе, спорът в Брюксел е за това дали съюзът да одобрява двустранните енергийни сделки. Така беше спрян проекта „Южен поток” у нас.


За разлика от България, големите европейски страни не искат Брюксел да гледа търговските им договори.  София вече пострада заради стрикното си изпълнения на искането на Брюксел.


„България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия, и на практика се лиши от три големи договора. Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, да се подпомогне финансирането на интерконектора с Гърция, нашите находища „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар”, обясни премиерът Бойко Борисов.


Санкциите срещу Русия са друга спорна тема, която успя да раздели Евросъюза. Някои страни като Италия и Испания например смятат, че удължаването на наказанията срещу Москва се отразява негативно върху икономиката им. А и не изпълняват предназначението си – да променят към по-добро ситуацията около Украйна.  

 


„Искаме да обсъдим споразумението от Минск, което трябва да бъде приложено изцяло и продължителността на санкциите, които са пряко свързани именно с прилагането на този документ”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.


Очакваният компромис е да се даде време за изпълнение на условията по договора за примирието между Русия. Другата неврологична точка – Гърция,  не е на дневен ред за Евросъюза.