Енергийният съюз получи зелена светлина

 

Газовата връзка между България и Гърция ще бъде финансирана от Европейската Комисия. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след Европейския съвет, на който лидерите на 28-те дадоха зелена светлина за създаването на Енергиен съюз.

 

Приоритетите на Енергийният съюз са да избегне зависимост от монополен доставчик, какъвто бe Русия, и страните-членки да изградят енергийни връзки помежду си.


„Интерконектора България-Гърция мисля, че ще успеем да го направим с европейски пари. От вчера „Булгартрансгаз” е завършил продцедурата с Румъния. Почваме да си строим нов интерконектор. А темата Газовия хъб седи на масата на всички. Знете, че Жан-Клод Юнкер си държи на бюрото тази карта, която му бях нарисувал”, заяви премиерът Бойко Борисов.


Европейските лидери постигнаха компромисно решение за прозрачност на държавните договори с енергийни доставчици до ниво търговска тайна.  


„Тези обществени поръчки, които проведоха по „Южен поток” нямаше как да минат в Европа. Ако бяха проведени прозрачни правилно, „Южен поток” нямаше да изпадне в такова състояние”, добави Бойко Борисов.


Борисов обяви, че очаква председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да пристигне в България за откриването на новата отсечка от метрото. Според премиера участието на България във фонда „Юнкер” може да бъде под формата на парите от оперативните програми, които не са били усвоени у нас.


България настоява да участва в процеса за решаване на гръцката криза, тъй като една трета от банковия сектор у нас е гръцки.


А по повод конфликта в Украйна, премиерът изрази недоволството си от загубите, които търпим заради санкциите, но въпреки това:


„Всички се убедихме, че към момента санкциите трябва да продължат като залог, че ще се спази Минския договор”, коментира Бойко Борисов.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова

 

Видео: БГНЕС