Отделихме максимални средства за животновъдство, трайни насаждения и зеленчукопроизводство, каза тя

Отделихме максимално възможни средства от бюджета за секторите - животновъдство, трайни насаждения и зеленчукопроизводство. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.

 

"През 1990-а година беше извършена т.нар. ликвидация, като начин на раздържавяване на собствеността, което доведе до това, че в България има от 5 до 2,5 пъти по-малко животни, зеленчуци и трайни насаждения. Доведе до разпокъсаност на земята. България е с най-малкия размер на земеделски имот - 6 декара, с най-много собственици - 10 млн. лица. До това доведе методът през 90-та година за преструктуриране на собствеността на земеделските стопанства. Започна наново възстановяване на сектора, но не с участие на държавата, а по предприемаческия принцип за интерес на съответния производител", коментира земеделският министър.

 

Танева обяви, че за първа година кампанията по директни плащания ще бъде проведена в пълния обхват. "МЗХ нотифицира съответни схеми пред процедура за одобрение на ОП "Развитие на селските райони". В програмата и концепцията за директни плащания сме използвали максималните възможности на ресурса, който е определен в съответните пакети да бъдат подкрепени интензивните сектори на производство в България. В тези политики следва да отчитаме статуквото си, като член на ЕС и общоевропейския пазар", каза тя.

 

Според нея търговските политики на този пазар се определят по търсенето и възможностите за производство на даден вид продукт в ЕС. По думите й политиката за подкрепа, която се провежда и предприемаческите решение на българския производител следва да отчитат този общ европейски маркетингов анализ. "Ако се опитаме да избягаме от него никога няма да намерим достатъчно ефективни инструменти за подкрепа на родното производство", добави тя.