Остава само един участък

 

Коритото на река Бистрица, минаваща през Благоевград, е прочистено от растителност, съобщи БГНЕС.

 

На 10 февруари започна прочистването на растителността в канализираното корито на река Бистрица в участъка между двата моста - на булевардите "Джеймс Баучер" и "Димитър Солунски".

 

През есента на миналата година като превантивна мярка срещу наводнения, беше почистено коритото на реката от парк "Бачиново" до моста при квартал "Вароша". Участъкът от моста при възрожденския квартал до пазара е благоустроен за посещението на Дипломатическия корпус през 1987 г., поради което тук почти не се налагаше отстраняване на растителност. За около 40 дни участъкът между мостовете на двата булеварда бе почистен, след като бяха отрязани стотици дървесни видове и храсти, израснали в коритото на реката.

 

След голямото наводнение от юли 1954 година коритото на река Бистрица е канализирано с 3-метрови стени от баражите до последния мост, този на животинския пазар. За тези 60 години в коритото на река Бистрица израснаха дървета, някои от които с височина над 30 метра. Днес работниците режеха последната туфа от дървета в района на университетски комплекс "Скаптопара". Така днес реално приключва почистването коритото на реката в чертите на града.

 

За около 160 дни от откриването на строителната площадка трябва да бъде прочистен и последният участък - от моста на "Димитър Солунски" до животинския пазар, който район е промишлената зона на областния град.

 

Докато долу в реката ръмжеше резачката, поваляща дърво след дърво, в новия парк между улица "Даме Груев" и коритото на реката, благоевградчани ползваха фитнес-уредите, а други просто се разхождаха.