"80% от клетката" е била разбита, заяви вътрешният министър

Властите в Тунис задържаха 23 души, заподозрени във връзки с атентата срещу музея "Бардо" в страната, при който загинаха 21 човека.

 

"23 заподозрени бяха задържани, в това число и жена като част от терористична клетка", замесена в атаката. Това заяви вътрешният министър Найем Гарзали, допълвайки, че "80% от клетката" е била разбита.

 

Той допълни още, че всички задържани са граждани на Тунис, но поясни, че в момента властите преследват по същите обвинения още четирима заподозрени – тунизиец, двама мароканци и алжирец.

 

Лидерът на терористичната клетках Мохамед Емине Гюебли също е бил сред задържаните. Въпреки това според министъра атаката е била организирана от алжирски джихадист на име Локмане Абу Сакр, един от лидерите на свързаната с "Ал Кайда" бригада "Окба ибн нафа" - основната тунизийска въоръжена група, активна по границата с Алжир.

 

По тази причина се появиха и съмнения за това дали поелата отговорност "Ислямска държава" наистина е извършила атентата".

 

"Ислямска държава" похвали атаката с пропагандни цели и за реклама. Но на терен бяха "Окба ибн нафа", които са част от "Ал Кайда в ислямски Магреб", които организираха и извършиха това престъпление", заяви говорителят на вътрешното министерство на Тунис Мохамед Али Ароуи, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.