Падналият сняг в Западна България още повече оскъпи снегопочистването през този сезон

 

 

 

Сняг валя в Западна България. Обявиха код за опасно време в източните и южните райони на страната. На снегорините в Западна България още веднъж им се наложи да излязат да чистят. Това още повече оскъпи снегопочистването през този сезон. А това означава по-малко пари за кърпенето на дупките по пътищата.

 

Румен живее в столичния квартал „Симеоново” от пет години. Разказва, че зимата положението е трагично – стръмни и заледени улици, преминаването по които е истинско предизвикателство. Така осъмнали и тази сутрин – под снега. Подобна беше картината и на още много места в Западна България рано тази сутрин – снимки като коледни картички, пишат наши зрители в рубриката „Моята Новина”.

 

Поредният сняг намали още повече бюджета за кърпенето на дупките по пътищата. „За месеците от ноември до февруари бяха разходвани 44 млн.лв., което средномесечно е по 11 млн.лв. на месец”, каза Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.

 

В другия край на България обилният дъжд отново събуди страха от наводнения. Нивата на реките и язовирите отново започнаха да се покачват. Хората в Хасковско се притесняват, че най-големият язовир в района – „Тракиец”, може да залее близките села.

 

Той е почти пълен, а откакто е построен, основният му изпускател не работи. Изпуска се през един напоителен канал. При всеки дъжд жителите на ниските части на селото събират багажа си в готовност да се евакуират. Все пак от „Напоителни системи” успокояват, че няма да се стигне до критични ситуации. Общо десет язовира в страната преливат контролирано.

 

Парите за зимното почистване в София са в рамките на заложеното в бюджета, съобщиха от общината. От там успокояват, че изхарченото за чистенето на снега няма да е за сметка на кърпенето на дупки. 

 

Астрономическата пролет настъпи преди две седмици, но зимата така и не си отиде. Времето се задържа по-студено за началото на април. През изтеклото денонощие в Родопската област и в Източна България паднаха и значителни валежи от дъжд. Най-много валя в Силистра и във Варна - 20 литра на квадратен метър.

 

Успокоителната новина е, че още през нощта валежите ще започнат да намаляват и утре ще вали слабо-предимно дъжд, но на места отново ще вали сняг. Утре по-сериозен проблем ще бъде силният и временно бурен вятър в Източна България, за където има обявени предупредителни кодове. За Великден като по поръчка времето ще се подобри, очакват ни слънце и приятни температури между 17 и 22 градуса.