Няма боеприпас, който да се се възпламени без човешки фактор, смята Валентин Радев

 

"Следствието трябва да провери как е допуснато, че не стари боперипаси, а ново производство се взривява за втори път на военните складове в Иганово".

 

Това коментира в "Здраверй, България” доц. д-р Валентин Радев, зам.-председател на комисията по отбраната в Народното събрание и бивш зам.-министър на отбраната. Според него службите предстои да проверят какво е довело до поредната серия от взривове. 

Още по темата

 

От 2000 г. насам при повечето подобни инциденти и взривове на боеприпаси става дума "за едни и същи гранати, които са били в склада при експлозията отпреди 25 дни”.  

 

Според Радев ставало дума за нови изделия, "сравнително нова стока", които не се произвеждат от 25 години.

 

"Няма боеприпаси, които сами да могат да се взривят или да се възпламенят, винаги има някакъв човешки фактор", категоричен бе експертът. 

 

По думите му следствието трябва да изясни защо новото въоръжение не се пази на безопасно място и дали е минало всички необходими тестове преди да бъде пуснато в производство.

 

"На място не можахме да получим съвсем утвърдителни отговори”, призна той относно документацията и изпитанията на новите боеприпаси.

 

Радев коментира, че на неспециалистите все още може да не им е ясно, че при инциндета в Иганово всъщност става дума за абсолютно нов продукт на военната ни индустрия. 

 

Междувременно кметът на Иганово обеща следващия път при подобни инциденти "да бие камбаната за евакуация на местните граждани".

 

"Тази нощ, за разлика от предишната, хората спяха спокойно. Завърнаха се и тези, които напуснаха Иганово или бяха спешно евакуирани", обясни той.