Водят се преговори с МО за създаване на център по въпросите на малките хора

 

Равни права, най-вече в областта на трудовата заетост и здравеопазването, поискаха днес малките хора в България. Те твърдят, че в момента са обект на непряка дискриминация, тъй като работодателите не желаят да ги наемат на работа, макар да са с квалификация и образование, а необходимите им здравни услуги не се покриват от Здравната каса.

 

В Русе днес започна Седмата национална среща на малките хора, чиято цел е да се набележат най-важните проблеми пред малките хора и начините за решаването им. Според председателя на Националната организация "Малки български хора" Светослав Чернев до този момент нито една институция не е направила регистър на малките хора у нас. По неофициални данни те са между 300 и 350 души, като в организацията членуват половината от тях.

 

В момента се водят разговори с Министерството на отбраната за предоставяне на сграда, в която да бъде създаден първият на Балканите специализиран център по въпросите на малките хора. Той ще предлага комплексни услуги – като се започне от консултации, рехалибитация, физиотерапия, социално предприемачество, по примера на Испания и Германия.

 

Снимка/Видео: БГНЕС