При проверка на 1 500 автобуса за превоз на деца има само 30 акта, похвали се транспортният министър

"Надявам се в рамките на три години да бъде завършен участъкът от автомагистрала (АМ) "Хемус" до гр. Плевен". Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московскипо време на официалния старт на строителството на тролейбусно депо в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ресорното му ведомство. 

 

„Основание за това ни дава фактът, че успяхме да включим АМ "Хемус" в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" и да започнем процедурите за строителство в частта до Плевен”, казва Московски.

 

По думите му другото важно нещо, което "ще доведе до развитието на региона" е изграждането на моста над Дунав „Никопол – Турну Мъгуреле”. Московски припомни и че на 24 април в Крайова с неговия колега - министъра на транспорта на Румъния Йоан Рус, се договориха „двете страни да започнат предпроектни проучвания за неговото изграждане”.

 

Министърът изрази надежда те да приключат в рамките на тази година, така че през следващата да започне строителството му: „Предстои да се обмислят и вариантите за финансиране, като е възможно използването и на частни инвестиции”. Министърът подчерта, че се работи усилено за „развитието на региона и за превръщането му в добро място за живеене и бизнес”.

 

По време на посещението си в Плевен Ивайло Московски обяви, че в рамките на един месец инспекторите на Изпълнителната агенция (ИА) "Автомобилна администрация" към МТИТС са проверили всичките близо 1 500 автобуса, с които е заявено, че се превозват деца и ученици.

 

Той заяви, че акцията е част от дейностите, предприети от МТИТС, във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН "Спаси живота на децата", 4 – 10 май 2015 г. При проверките са съставени около 30 акта, като основните пропуски са свързани с нарушения на документалните изисквания. „Когато има постоянен и стриктен контрол, резултатите са добри”, обобщи министър Московски.