Споразумението с дясната "Баит Йехуди" (Еврейски дом") дойде седем седмици след изборите

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи късно снощи на сделка за коалиционно правителство само часове преди да изтече крайния срок, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Споразумението с дясната "Баит Йехуди" (Еврейски дом") дойде седем седмици след като партията на премиера "Ликуд" спечели изборите. Нетаняху, който за първи път дойде на власт през 1996 г., ще започне четвърти мандат на поста.

 

В замяна на своята подкрепа лидерът на "Баит Йехуди" Нафтали Бенет е поискал поста на правосъден министър. Неговата партия се противопоставя на създаването на Палестинска държава - тема, която беше ключова по време на предизборната кампания. Той има подкрепата на някои от заселническите общности на Западния бряг, като призовава и за анексирането на част от окупираните територии.

 

Британската медия допълва, че подкрепата на партия като "Баит Йехуди", която застава зад разширяването на заселничеството, може значително да влоши отношенията на Израел с неговия съюзник САЩ, както и с Европа.

 

В същото време един от висшестоящите преговарящи с Израел от палестинска страна Саеб Еракат нарече сформирането на новото правителство "срещу мира и стабилността в региона", съобщи Франс прес.