Майката и бащата на детето от Кот Д'Ивоар са арестувани за трафика му през Мароко към Кралството

Гранична полиция откри осемгодишно момче скрито в куфар, който щеше да влезе нелегално през границата на испанска територия в Северна Африка, съобщават АФП и британският вестник "Телеграф". 

 

Става ясно, че 19-годишна жена е теглила след себе си куфара по пешеходна гранична зона от Мароко към съседната испанска провинция Сеута. "

 

Когато пуснахме куфара през скенер, операторът забеляза нещо странно, което наподобяваше детски лик", обясни пред медиите говорителят на местната полиция.

 

Когато са отворили багажника, видели дете "в ужасно състояние". Момчето признало пред граничните полицаи, че е „на осем годинки и е от Кот д'Ивоар”.

 

Жената е арестувана и ще бъде съдена за трафик на деца по законите на Испания. Задържан е и бащата на момчето, който се опитал да премине границата едва няколко часа по-късно. Бащата е също от Кот д'Ивоар, но живее и работи на Канарските острови.

 

АФП припомня, че хиляди нелегални имигранти всяка година рискуват живота си, като се опитват да влязат в Сеута. Същата картина е и по ГКПП-тата в друга испанска територия, граничеща с Кралство Мароко - Мелила. Там в търсене на по-добър живот в Европейския съюз хиляди африканци също непрекъснато се опитват да влязат по всякакъв начин.

 

Начините за трафик са най-различни - някои се опитват да се катерят през масивната ограда, висока 7 метра, разделяща испанските територии в Северна Африка от съседните страни. Други стават обект на контрабанда, като се крият при преминаване на граници в превозни средства. Трети пък тръгват да преплуват с най-различни съдове от мароканския бряг в посока Пиренеите. 

 

Това е поредният екшън от началото на седмицата. Преди дни 23-годишен мароканец бе открит в корабен контейнер в пристанището на Мелила. Младежът бе дехидратиран, след като цели четири дни е стоял без храна и вода - контейнерът бил оставен без надзор за цял уикенд.