62-годишният Чарлз Екълстън се опитал да ги продаде на Иран, Китай и Венецуела

Бивш служител от Комисията за ядрена регулация на САЩ бе обвинен за това, че се е опитал да проникне в десетки електронни пощенски кутии на американското министерство на енергетиката, за да открадне от там секретна информация, която да продаде на други страни.

 

62-годишният Чарлз Екълстън се опитал да продаде ядрени тайна на своята страна на Иран, Китай, Венецуела и още една наспомената държава, информира Франс прес, цитиран от БГНЕС.

 

През януари той изпратил електронно писмо покана за конференция по ядрени въпроси, за което мислел, че е заразено с компютърен вирус. Благодарение на него смятал да проникне в пощенски кутии съдържащи секретни сведения.

 

Той привлякъл вниманието на ФБР когато пхредложил класифицирана информация от американското правителство в едно посолство на чужда държава в Манила.

 

Така на 15 април Екълстън предложил на въпросната страна срещу 18 800 долара списък с 5 082 електронни адреса на ръководители, инженери и служители в комисията по ядрени технологии.

 

Агенти на ФБР под прикритие го разкрили и той е арестуван от полицията в Манила. Екълстън живее от 2011 г. във Филипините, където е женен. Той е екстрадиран в САЩ и го грози до 50 години затвор.