Устройството може да прониква в миниатюрни разрези

Американският робот-хирург "Да Винчи" поддържа формата си, като с нечовешка точност зашива сцепено зърно от грозде, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Системата е съставена от миниатюрни инструменти за извършване на операции в самото тяло на пациента.

 

Роботизираните щипци могат да правят възли и извънредно прецизни шевове в ограничени пространства. "Да Винчи" демонстрира зашиването на гроздовата шлюпка в малка бутилка. Роботът се управлява с дистанционна конзола от хирург, който следи целия процес на 3D камера. Апаратът успешно се използва при операции на пикочния мехур и при оперативно отстраняване на матката.

 

Шлюпката на гроздето е много деликатна и е извънредно тънка. По време на зашиването гроздовото зърно е било набучено на малка клечица, докато щипците на "Да Винчи" са оперирали с нечовешка прецизност. Устройството може да проникне в разрез с много малки размери - само 2 сантиметра.

 

При операцията остават само много малки белези върху тялото на пациента. Системата струва 2 милиона долара, а поддръжката й за 12 месеца - 100 хиляди долара.