Моторът е произведен в заводите на нацистка Германия

Благоевградчанин възстанови 77-годишен мотоциклет BMW, информира БГНЕС.

 

BMW-то, модел R71, е произведено в заводите на нацистка Германия през далечната 1938 година. Моторът е семейна собственост на Евгени, карал го е баща му. От години обаче е стоял захвърлен и никому нужен. Докато започнаха ретропарадите. На един от тях Евгени видял немски мотори с кошове, оборудвани с картечници. Тогава се сетил за бащината реликва.

 

Година и половина му отнело "стягането" на потъналия в ръжда 77-годишен мотоциклет. Двете му деца търкали с шкурка металните части на мотоциклета, а той търсел и купувал части. Една по една, тъй като те струват скъпо. Тези дни Евгени показа мотора си, лъскав и почти нов.

 

"От тази серия през 1938 г. са произведени 3500 броя, един от тях е мой и с него пърпоря по улиците на Благоевград. След като всички ми свиркат, святкат и вдигат палец нагоре, си давам сметка, че съм направил нещо", обяснява Евгени.

 

В момента той мисли как да пусне в ход динамото, тъй като не може да намери една част за оригиналното. Та засега мотоциклетът работи само на акумулатор. И очаква XII-ия Ретро парад, който в събота ще мине през Благоевград, за да покаже пред всички мотора на баща си.