Хората разказват, че гората буквално изчезва пред очите им

 

Наши зрители ни изпратиха в рубриката "Моята новина" снимки, от които ясно се вижда, че на места огромни горски територии в района на Велико Търново и Дебелец са напълно оголени.

 

Хората разказват, че гората буквално изчезва пред очите им. Всеки ден през землището на Дебелец минават камиони, натоварени с дървета. „Има голяма сеч, но само мога да гледам какво се случва. В цяла България е така, не е само в Дебелец. Навсякъде се сече. Докато не изсекат и последното дърво няма да се откажат“, коментира една от жените, които живеят в района.  

 

Оказва се, че поголовната сеч е в частни липови гори. Табела в района показва, че дърводобивна фирма има разрешение за сечта в района. Потвърждават ни го и от Регионалната дирекция по горите.

 

„Този целият скат представлява липови гори, които са на възраст над 60 години. Липата, освен с гола сеч, по друг начин не може да се стопанисва" , коментира директорът на горското стопанство Николай Николов.

 

„Когато площта на имотите е над 20 декара, се извършва разделянето на същите на две или повече сечища и се оставя разделителна ивица между тях неизсечена гора. Aко тези изисквания при издаването на позволителни за сеч не са заложени в технологичния план, санкционираме  хората”, добави той.

 

Към момента няма открити нарушения. Разрешението за сеч в района е от декември миналата година. В момента изсичането там е прекратено, тъй като по закон от 30 април до 1 септември тази дейност е забранена.

 

Продължавайте да ни изпращате сигнали в рубриката "Моята новина". 

 

Репортер: Юлияна Цанева