Силите, които се сражаваха с ислямистите, се изтеглиха от обекта

Групировката "Ислямска държава" вече контролира летището в град Сирте, след като силите, които се сражаваха с ислямистите, се изтеглиха от обекта.

 

Това е първият път, в който бойци на групировката постигат такъв военен успех в Либия, като основните територии, които ислямистите владеят, се намират в Сирия и Ирак.

 

Съобщението идва от базираното в Триполи правителство на Либия, което обаче все още не е признато от международната общност. Според информацията правителствените сили са се изтеглили късно в четвъртък от зоната на летището, което е било използвано и като военна база.

 

Град Сирте през последните няколко месеца беше сцена на продължаващите сражения между бойците на "Ислямска държава" и бойците от военния алианс "Фаджър Либия", пише БГНЕС.

 

От свалянето на диктатора Муамар Кадафи насам Либия е изправена пред безредици и сражения между различните групи в страната. Миналата година "Фаджър Либия" пое контрола над столицата Триполи и организира свое правителство, което се противопоставя на държавната власт, призната от международната общност, чието седалище се намира в източната част на страната, близо до границата с Египет.