Той има право да получава пенсия в размер на 195 лева

 

Една история, в която 69-годишен мъж търси правата си и съди Националния осигурителен институт за 950 000 лева. Костадин Костадинов е от Полски Тръмбеш, но от една година води съдебна борба срещу НОИ. Той твърди, че институцията е укрила част от трудовия му стаж и поради това днес мъжът не получава пенсия.


Срещаме се с Костадин в дома му в Полски Тръмбеш. Още от вратата мъжът ни посреща с купчина документи. Доказателството, че от 2003 г. е безработен, но през годините е натрупал трудов стаж като стругар, леяр, шлосер, монтажник.  


„Имам стаж от първа, втора и трета категория. 37 години и 8 месеца в трудовите книжки. Дойде време и разбрах, че има програма за трайна безработица и си подадох молбата на 13.04.2009 г. в НОИ”, разказва Костадин Костадинов.


Тогава обаче от Националния осигурителен институт изчисляват по представените от Костадин документи, че действително трудовия му стаж не достига за пенсия.


„Те изчисляват 33 години 6 месеца и 4 дни съм имал трудов стаж, а недостиг на трудов стаж 3 години, 11 месеца и 15 дни, което реално е невярно”, споделя Костадин.


„Лицето е представило два пъти документи в рамките на два месеца, документите, които представя първия път носят дори по-голям недостиг на осигурителен стаж”, обясни Петя Йорданова, директор на ТП-НОИ във Велико Търново.


В продължение на 18 месеца Костадин получава парично обезщетение и живее с по шест лева на ден. Натрупва му се обаче трудов стаж от още една година и шест месеца. Така през ноември 2010 г. вече има право да получава пенсия в размер на 195 лева.


„И когато ми излезе решението за пенсията видях, каква е грешката тук така имам три вида категории за работа, в първа категория е правилно, във втора осигурителен стаж писали 10 години 11 месеца и 11 дни, а то е 11 години и 7 месеца трябва да е, т.е. с 1 година и 15 дни ме ощетяват”, обяснява Костадин Костадинов.


Разликата обаче Костадин има само на ръчно написана бележка, която показваме в Националния осигурителен институт. А причината за разликата в стажа все още не е ясна.


„Единия вариант е г-н Костадинов да не е представил всички документи, когато е депозирал заявлението за пенсия и след това, които са му поискани. Другия вариант, който допускаме, че може да се получи това разминаване в стажа е за допусната от негова страна грешка, която може да му обясним след като представи всички документи, придружени с заявление за преразглеждане на пенсия”, заяви Марчела Делчева от отдел „Пенсии“ в НОИ – Велико Търново.


Досега Костадин е загубил две дела, тъй като съда извършва проверки само на документите, заверени в НОИ, а не на ръчно написаните от него сметки. От 2012 г. доброволно се отказва и от пенсията си.


„Аз бих искала също да посъветвам господин Костадинов, ако гледа този репортаж, в най-скоро време да депозира заявление за възобновяване на пенсията, защото срокът е 3-годишен, а пенсията е спряна от 1 септември 2012 г., поради това, че не е получавана повече от шест месеца”, обясни Марчела Делчева от отдел „Пенсии“ НОИ във Велико Търново.


Костадин обаче е решен да търси справедливост докрай и след гражданското дело, която е заве в момента, ще търси правата си в Европейския съд.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Юлияна Цанева