Само за три дни в южната ни съседка са изтеглени 2 млрд. евро

Европейската централна банка не изключва гръцките банки да останат затворени и в понеделник, пише британският вестник „Таймс”, цитиран от БГНЕС.

 

На този етап финансовите институции в Гърция „може да бъдат принудени" да останат затворени и в понеделник, след като вчерашната среща на Еврогрупата приключи безуспешно, а гръцките инвеститори се оттеглят с големи суми в брой, пише изданието.

 

Само за три дни от началото на седмицата до сряда от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро. 

 

Туристите, пътуващи в страната са предупредени за необходимостта да имат пари за спешни случаи, се казва в статията на „Таймс”.

 

 

Същевременно Европейската централна банка свиква кризисно заседание за увеличаване на финансирането на гръцките банки.

 

Еврогрупата също се събира на извънредна среща на върха в понеделник, след като разговорите на финансовите министри от вврозоната в четвъртък приключиха без успех. Все пак премиерът Алексис Ципрас заяви днес, че ще има разрешаване на гръцката дългова криза, което ще позволи на страната да се завърне към икономически растеж и да остане в еврозоната.

 

Ако на 30 юни Гърция не изплати 1 милиард и 600 милиона евро към МВФ, тя ще изпадне в неплатежоспособност, а това може да има непредвидими последици за световната финансова система. Само за първите три дни на седмицата гърците са изтеглили 2 млрд. евро от банките. 

 

Междувременно хиляди се събраха в центъра на Атина, за да призоват правителството да гарантира оставане на страната в Еврозоната.